10 gânduri despre &8222;Solipsismul ca esenta a omului – partea I&8221;

 1. nu contest asta, am scris ca este animal social din nevoie,tocmai pentru ca altfel nu poate supravietui. dar in esenta este solipsist.

 2. Sa punem totul sub forma unei teorii stiintifice: luam teoria stiintifica „omul este solipsist” – ce predictii verificabile face, cum anume este falsifiabila, etc?

 3. adevarul absolut nu exsita decit ca idee. ce exista si a existat este iubirea de oameni ce vine din interior. nu o faci din obligatie tu pe aia. ai uitat ca horea si avram iancu traiesc si sint mai reali ca puterea divina. in rest articolul este bun, dar cu mare doza de nihillism.

  1. daca adevarul asta absolut exista ca idee… de ce n-ar exista ca pisica? sau ….caramida? si ce este iubirea asta de oameni care transcende timpu’ si spatiu’ („exista si a existat”)?…. si, mai mult, ce este interiorul asta din care pare-se ca „vine”?

   scrumul care tocmai mi-a cazut pe genunchi este si el mai real ca puterea divina, dar e la fel de mort ca horea si iancu.

 4. in esenta, locomotiva care cade singura in padure fara sa faca zgomot – „ca nici de vazut nu fuse si nici ochi care s-o vaza” – ne afecteaza in *esenta* daca ne intalnim in acelasi timp, pe aceleasi sine.

  daca realitatea mea poate fi afectata de realitati exterioare, solipsismul e solutia unei probleme care nu exista.

 5. Mark Twain s-a retras se pare in solipsism (realitatea e o iluzie) in ultimii ani ai vietii dupa moartea sotiei sale. Fraza „adevarata sa natura (a omului) este solipsismul” nu are sens. In afara societatii, omul nu exista ca atare. Solipsismul este o filozofie, un sistem de idei opus realismului.

  Ai vazut asta?

  „filosofii si pustnicii sunt paradigma autenticitatii umane”. Astea nu-s exemple care sa-ti sustina teza. Daca ar fi asa, copilul-lup, cel care a crescut complet izolat de societatea umana ar fi paradigma autenticitatii umane. Nu indivizi care au trait buna parte din viata in societate si au decis la varsta adulta ca mai bine traiesc izolati.

  Solipsismul nu poate fi nici dovedit, nici contrazis. Este inutila adoptarea sa ca viziune a lumii. Ca sa nu spun destructiva. Solipsistul crede ca societatea (universul) nu exista, ca totul este un produs al mintii. Cum spune Satan la sfarsitul filmuletului: „Viata insasi este doar o iluzie, un vis. Nimic nu exista, decat spatiul gol si tu. Iar tu…nu esti decat un gand.”

  1. Solipsismul trebuie inteles aici ca final, ca scop al devenirii, nu ca milloc…asa ca acel copil-lup iese din ecuatie. in partea a doua a „Solipsismului” vei intelege

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s