Solipsismul ca esenta a omului – partea a II-a

In pasajul care incheie “Solipsismul ca esenta a omului” avem de-a face cu un solipsism radical, in care intreg universul exista in si printr-o constiinta individuala trans-temporala. “Tot ce ti-am dezvaluit tie este purul adevar: Dumnezeu nu exista, nici universul, nici specia umana, nici viata pamanteasca, nici raiul, nici iadul. Totul e un vis… un vis grotesc, de nebun. Nu exista nimic, doar tu insuti”, i-a spus Satan lui Theodor Fischer. Filosofic, asta ridica o serie de probleme. Daca realitatea este produsul unei singure constiinte, respectiv cea a personajului lui Mark Twain, atunci universul, bunaoara, sau specia umana, nu ar putea exista independent de aceasta constiinta. Mai mult, ea ar putea opera modificari, ar putea crea noi realitati, distrugand altele si asa mai departe. Nu la aceasta forma de solipsism m-am referit ca fiind esenta omului, deoarece este de domeniul evidentului ca existenta universului sau a speciei umane nu sunt conditionate in niciun fel de constiinta unui singur individ. Asa fiind, atunci din ce motive am crede ca exista totusi o asemenea constiinta si de ce i-am spune Dumnezeu?

Uite, asta dovedeste ca solipsismul este esenta omului, capacitatea de a crea lumi, zei, idei, de a proiecta ontologic. Feuerbach afirma ca esenta religiei este esenta omului ipostaziata in absolut. Dumnezeu exista tocmai pentru ca solus ipse ii permite asta. Sinele prin el insusi l-a creat, el neputand exista in absenta sinelui. Zeii tuturor popoarelor au fost creati dupa chipul si asemanarea acestora. Quetzalcoatl sau Tezcatlipoca, triada Athum-Ra-Khepri la unii sau Brahma-Visnu-Shiva la altii au fost entitati care apareau ca reale si necesare indivizilor din respectivele civilizatii. Si au disparut odata cu acestea, asa cum va disparea si Dumnezeu odata cu aceasta civilizatie.

Ideea de absolut exista gratie sinelui, ca si cea de etern de-altfel. Asta se intampla si cu notiunile de bine si rau. Ele au o anumita doza de inefabil, nu pot fi definite. Ceea ce inseamna bine pentru un individ apare ca rau altuia si invers, iar asta e un alt argument in sprijinul afirmatiei ca solipsismul este esenta omului. Binele sau raul sunt notiuni care capata sens doar raportate la sine si exista prin el insusi, la fel ca si frumosul sau uratul. Se intelege insa ca aici nu ma refer la bine in mod general sau la frumos in sens larg deoarece, asa cum ar spune Marius Chicos Rostogan, ghe asta se ocupa mai gheparte ghreptul si estetika. In sfarsit, demersul artistic sau cel filosofic este unul solipsist prin excelenta, sinele singur are puterea de a crea, de a interpreta aceasta lume a carei sensuri si mistere i se reveleaza pe masura ce spiritul omului se instapanesta asupra sa.

Ionut Muresan

Reclame

7 gânduri despre &8222;Solipsismul ca esenta a omului – partea a II-a&8221;

  1. „…. capacitatea de a crea lumi, zei, idei….” – lumile astea sunt la fel de vii cum si un strung sau un ciocan este. au nevoie de cineva *deja* viu, asa cum o carte este o carte doar atunci cand e citita, pt a fiinta, pt a nu fi doar un strung sau un ciocan. in plus, nu sunt propriu-zis „lumi”, *alte* lumi; sunt lumi intr-o lume, daca vrei (adica daca trebuie sa facem vreo distinctie in vreun fel), sunt parti ale aceleiasi mari lumi (cum suna 🙂 )

      1. asa ca zanele verzi care te fac sa te simti una cu viermii a caror hrana vei fi… al dracu’ tuion

  2. „una este totul si totul este una”… independenta si diferentierea de orice fel sunt produsul brut al ignorantei in care ne scaldam; o pisica nu e „pisica” (articulat), e toate pisicile de dinaintea si de dupa ea.

  3. praga. poti comanda pe net orice cu mai putin de 35mg tuion, 100mg e legal doar in cehia.
    sau poti sa-ti faci tu. daca n-ai cu ce sa-l distilezi va fi amar ca dracu dar poti ajunge pana la 65-70mg.

    1. am gasit o reteta pe net dar e pe principiul macerarii pelinului in alcool odata cu celelalte ingrediente. as vrea din ala distilat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s