Calugarul Manase: “Stranjeti glaja ghe piva in mani si spuneti neincetat rugaciunea inimii, caci vremurile sunt aproape”

Intr-o chilie curata de la Manastirea Poparla vietuieste nevoindu-se intru ortodoxie calugarul Manase. L-am gasit pe Twitter acum ceva timp si am vrut sa-l cunosc pe acest pustnic “ramas din vremea lui afara”. Pentru frumusetea graiului ardelenesc am sa incerc sa-i redau cuvintele intocmai. “No, amu ca ne-or bagat net la manastire, m-am gandit sa le impartasesc credinciosilor gandurile mele. Cum traim noi, aici, si cum nie rugam zi ghe zi si ora ghe ora pintru tati. Ma inregistrezi cu dracovenia aia?”, a declarat, razand, calugarul, deschizand o cutie de bere “Stejar”.

Intrebat cum se impaca bautura cu etica monahala, ieromonahul a raspuns prin cuvintele Sfantului Pavel din Epistola catre Corinteni. “Tate is ingaduite, dar nu tate is ghe folos. Tate mi-s ingaduite, dar nu ma voi lasa biruit ghe ceva”, a spus calugarul Manase. Raspunsul m-a determinat sa-l rog pe calugarul Manase sa accepte publicarea pe buer.wordpress.com a unui link direct catre pagina sa de Twitter. Va invit, asadar, sa-l cunoasteti si sa-l urmariti, aici, pe https://buer.wordpress.com. Ieromonahul vorbeste deschis despre viata lui in manastire, despre adevaratele provocari ivite ca urmare a imbracarii rasei monahale si chiar despre actuala criza mondiala. In legatura cu acest ultim subiect, am ales cuvintele ieromonahului pentru a deschide acest post, considerandu-le paradigmatice pentru actualul context politico-social.

Ionut Muresan

Calugarul Manase mi-a ingaduit sa-l fotografiez pentru cititorii buer.wordpress.com

Reclame

13 gânduri despre &8222;Calugarul Manase: “Stranjeti glaja ghe piva in mani si spuneti neincetat rugaciunea inimii, caci vremurile sunt aproape”&8221;

  1. Cizmare nu mai sus de sanda! Traducere: ateule, mishtourile nu te prind.
    „lumina sfanta” si”nastafavrie” sint pe locurile1,2. Oricum nu intelegi o iota din ortodoxie si esti prea marunt pentru un „razboi” asa de mare. Ramai in lumea ta.
    PS.Totusi esthy relativ simpatic :)in comparatie cu”godless”,”aaroman” si alte specimene.

  2. @Saccsiv: Beu ce-mi aduce copchilu cela prost de-l trimit in sat sa cumpchiere ghe la bolta. Am incercat si noi sa facem piva la manastire dupa eghzemplu fratilor trapisti da’ pula calului (Do’mne iarta-ma) ca n-o mers, o iesit o zama lunga si amara, de-o dat-o fratele Ifrim la porci.

  3. nu stiu care- i efectul precis al asaltului de idei, pentru intelectul virtual, care de altfel exista…dar, banuiesc ca daca nu ajunge la destinatie, undeva tot cade… gandul, nu zici start, ca a ajuns…si-mi mai vine in minte ideea de pocnitoare, explozibil, dinamita sau ce-o mai fi, si astea au doar doua pozitii…daca nu-si pocnesc capul intr-o tinta, inseamna ca vor mai pocni numai in cealalta ramasa…teapa, cred ca tine pana la urma din momentul in care esti sigur de existenta tintei…complexa treaba dom’le, daca in spatiul asta un asalt inexact se indoaie ca o lumanare, ce mai rezulta poate e-un efect de bumerang…ma gandesc, nici nush exact, urata treaba ar mai iesi…o fi asta una din regulile jocului ‘telectuale?! ca in directia lor, sagetile, artificiile sa aiba macar bunul simt al veritabilitatii motivului…
    🙂 cu toate ca articolul zvarle cu troaca de porci, nu numa in parintele athonit, da si in restu’ cu aceleasi conceptii…pan’ la urma esti mai mult amuzant decat de ignorat…cred ca ai in spate educatie cat pentru toti cei de pe blog…nu-mi explic cum poate cineva sa manance atat de frumos cu furculita, apoi sa sara direct cu picioarele pe fata alba de masa, si de aici daca e loc in urmatoarea balta…Doamne ce paradox!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s