VIDEO: Stareţul Teotim, “păstorul” – când te prinde-ţi dă omorul

Teotim Popa, stareţul mănăstirii Basarabi când este în sutană şi smardoi când este în civil, a fost suspendat din funcţie de Arhiepiscopia Tomisului după ce a fost dat publicităţii un filmuleţ în care “păstorul” îi cărăbănea pumni şi picioare unui enoriaş. Imaginile au fost publicare de jurnaliştii de la CanCan şi au fost surprinse de un credincios venit să se reculeagă la mănăstire. Martorul a relatat jurnaliştilor că stareţul l-ar fi luat la bătaie pe bătrân pentru că şi-ar fi permis să treacă prin curtea mănăstirii pentru a scurta drumul spre casă. În filmuleţ se poate vedea cum preotul îl loveşte pe bătrân cu pumnii în plină figură şi cu picioarele, chiar în timp ce acesta se află la pământ. Arhiepiscopia Tomisului a luat act de comportamentul stareţului şi l-a suspendat din funcţie, urmând ca acesta să fie deferit unui tribunal monahal. (Ionuţ Mureşan)

Reclame

18 gânduri despre &8222;VIDEO: Stareţul Teotim, “păstorul” – când te prinde-ţi dă omorul&8221;

 1. „tribunal monahal” – la noi inca functioneaza justitia paralela in cazul clericilor? Cand te gandesti ca asta a fost miezul scandalului dintre Henric al II-lea si Thomas Beckett in secolul 12, iti vine sa te iei de par vazand cum in Romania cu 800 de ani mai tarziu „dezbaterea” e inca vie.

  1. Pai daca ala nu a depus plangere la politie, il judeca tot popii. Isi scotea un cerificat medico-legal si putea sa-l de in judecata pentru lovere sau alte violente (art180 Cod penal). Astfel popa risca de la o luna la trei luni de inchisoare.

   1. Stai asa ! Ca acum 1700 de ani s-o hotarat de biserica umatorul lucru : preotul sau calugarul care bate un mirean sa se cateriseasca si sa faca 12 ani de canon. Cum? Post , rugaciune, metanii, milostenie. Si nu asa ca spune ca a facut 40 de zile canon la o manastire si s-o ghiftuit din vinu’ maicilor, ci 12 ani in care duhovnicul vede de el si are grija sa ii faca asa cum cere canonul. Acum, ceva mai tarziu, s-o hotarat ca preotul sau calugarul care bate un mirean sa isi faca acest canon pret de 1 an pana la 3 ani : post negru si eventual tinut intr-o manastire si pus la slujbele de rand. Amandoua canoanele is valabile dar nu le aplica nimeni pentru c a : lumea e stresata de vremurile noi si duhovnicul pacatosului este cel care hotaraste ce e mai bine pentru sufletul lui. De asta toata treaba asta cu „tribunalul Bisercicii” pare o afacere interna din care in „avantaj” ies preotii. In lumea veche greaca, romaneasca si rusa, chiar si in Occidentul medieval, pacatosul care nu se indrepta in ochii Bisericii era trimis la judecata poporului. In fine, calugarul ala bataus trebuie trimis la judecata Statului. Trebuie sa recunosc ca niciodata in Romania nu se va renunta la cele vechi pentru ca asa suntem noi romanii : vrem haine noi peste si nu in locul celor vechi.

 2. Aloooo nimeni nu aude ce se intampla in ograda acestei manastiri din Basarabi ??
  Deoarece vad ca avem de-a face cu un staret..parerea bisericii…eu as zice ca avem de-a face cu un NESIMTIT…parerea mea, insa sper ca macar conducerea bisericii sa-si faca treaba si sa-l pedepseasca prin excludere, nu ca as fi interesat in mod direct insa suntem satui de tot felul de derbedei care se cred zmei..sa mai vedem si astfel de fapte cu transmisii din manastiri…e prea de tot !

 3. Un exemplu clar de manipulare. Piciorul călugărului a fost alungit cu o jumătate de metru. Imaginile au fost mârşav suprapuse, astfel încât bisericii să-i fie mânjită imaginea. De fapt, popa dădea la o parte cu piciorul un maldăr de bălării uscate. Cea de-a doua imagine este a unui om beat, abia ieşit din cârciuma satului. Din suprapunerea cadrelor a ieşit ticăloasa înscenare. Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

  1. tu vb serios?doar nu o sa fie si martir,o victima a”masonilor”patriciu si shleahta?
   asta e biserica ,frate!o aduataura de nemernici iar cei care sunt buni sunt prea putini…
   cu cateva flori nu faci primavara…

  2. E posibil sa fie trucat – dar e foarte real ca si laicii si clericii pacatuiesc. Iar faptul ca preotii recurg la bataie e o traditie in Biserica crestina. Cateva exemple :
   1. la sinodul IV Ecumenic (453), pentru a isi sustine invatatura, ereticul acuzat Eutihie i-o chemat pe calugarii parabolani (ingrijitori de bolnavi) sa ii „convinga” pe cei care ii stateau impotriva ; acum parabolanii nu erau usa de biserica si s-or apucat sa ii sminteasca in bataie pe constantinopolitani .
   2. Nu iti spune nimic faptul ca Ion Creanga face o intreaga poveste cu „Sfantul Nicolai din cui” ? E un fapt real – dascali in scoli pana la reformele lui Cuza si dupa erau preotii care faceau pedagogie „cu strigaturi”.
   Eu nu sunt impotriva Bisericii ci sunt manios pe oamenii Bisericii care se comporta mai mizer decat niste muncitori de pe santier (am cunoscut zidari care citau fara probleme din Sfintii Parinti, Filocalie, pateric, Dumitru Staniloaie).

 4. Mda…saracul s-a suparat pe propunerea lui Prigoana, ca doar imi e greu sa cred ca omul lui dumnezeu ar putea sa se compromita astfel doar din pricina unui enorias cu „tupeu”.
  Si cu toate astea, lumea tot ii vede ca fiind imaginea moralului si curateniei ‘spirituale”

 5. Cred ca Romania este un spital de nebuni mai real decat daca ai aduna toate ospiciile din lumea asta cu cei mai periculosi oameni si le-ai pune intr-o singura curte. Suntem bolnavi, fratilor, si nu imi dau seama cine o sa ne vindece…

 6. Regulamentul istantelor de judecată si bisericesti, precum si regulamentul pentru organizarea vietii monahale şi functionarea manastirilor din cadrul B.O.R. prevad caterisirea sau destituirea calugarului in acest caz, bătaia fiind considerată delict grav. B.O.R. are reguli destul de clare privind încadrarea şi pedepsirea acestor fapte. Instanta bisericeasca de judecată în acest caz este Consistoriul monahal, iar instanţa de recurs este Sf. Sinod. Comform probelor nu există decat o singură pedeapsă: caterisirea. Ce este mai trist în povestea asta este faptul că B.O.R. nu are un sistem de recrutare si promovare HR eficient şi tot timpul vor apărea în atenţia presei scandaluri de acest gen având protagonişti pe unii călugări care nu fac cinste Bisericii. Atâta timp cât nu se vor respecta regulile vieţii monahale, iar conducerea B.O.R. nu se va îngriji cu o rigoare sporită de cerecetarea vieţii obştilor mănăstireşti, se vor întâmpla astfel de situaţii inevitabile şi vor ieşi la suprafaţă aceşti Rasputini.
  In legatura cu ce spune proxymagape, nu există vindecare în masă, ci doar vindecare individuală. Mântuirea nu se face în masă, ci este rezultatul eforturilor individuale ale fiecăruia de a se desăvârşi moral, aşa că pentru un creştin faptul că societate în care trăieşte este mai mult sau mai puţin bolnavă nu are nici o relevanţă.”Voi nu sunteţi din lume” spune Hristos ucenicilor săi. Asa ca pentru cei care sunt crestini cu adevarat aceste scandaluri nu au nicio relevanta.

 7. HUOOOOO !
  JOS CU POPIMEA JEGOASA CARE TRAIESTE PE SPINAREA PROSTILOR (TURMEI)
  HUOOOO! NESIMTITILOR DE POPI ,NU VA MAI AJUNGEEEE,STAVA-R IN GAT DE BORATI !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s