România, în criză axiologică

Sistemul capitalist românesc îşi pierde coerenţa, este un sistem care nu mai poate exista. A devenit un sistem al paradoxurilor, creat în doar 20 de ani de nişte indivizi – puţini, dar puternici – care sunt singurii beneficiari ai acestui haos axiologic. Au scos teoria evoluţiei din şcoli şi au introdus religia ca disciplină obligatorie. În felul ăsta s-au asigurat că următoarele generaţii vor fi din ce în ce mai idoate şi mai obediente. Au „privatizat” fabricile şi uzinele – termen eufemistic, pentru a nu spune că le-au vândut la fier vechi. În felul ăsta s-au asigurat că acei muncitori, rămaşi şomeri, se vor angaja pe salarii de căcat la firmele lor. Societatea românească din ultimii 20 de ani este societatea în care statul îşi umileşte permanent cetăţenii. Este societatea în care te duci la spital să te îmbolnăveşti, la şcoală ca să fii mai prost şi la tribunal ca să fii furat, chiar mai mult, dând şpăgi, cu seninătate, pentru toate astea. Cu seninătate, zic, pentru că pe români se pare că nimic nu-i revoltă. Nu-i revoltă că trimit oameni în Parlament pentru a vota legi prin care să fie ulterior furaţi sistematic, nu-i revoltă faptul că printr-un ascuns resort al exerciţiului democratic îşi aleg cei mai mincinoşi conducători. Dacă te uiţi pe scena politică vei constata că protagoniştii ei ori sunt hoţi, ori sunt proşti. Nu ştiu cum dracu au ajuns acolo, aşa cum nu ştiu cum România a ajuns să fie reprezentată în Parlamentul european de un miliardar semi-analfabet, de o domnişoară naivă şi de un poet nebun. Societatea românească este societatea în care eşti sărac doar dacă munceşti şi apreciat doar dacă nu ştii să faci ceva cu adevărat. Asta este o criză axiologică.

Ionuţ Mureşan

Reclame

10 gânduri despre &8222;România, în criză axiologică&8221;

 1. nu numai ro este in situatia asta. orice tara in care statul are atatea prerogative acordate benevol sau preluate cu forta, sau o combinatie din ambele arata asa cum zici tu. capitalism socialism sau whatever, astea is doar cuvinte. supra-taxarea si supra-reglementarea, absenta oricaror politici anti-trust, increderea maselor in „institutii” si frica de a face nota discordanta sunt factorii cheie care tin populatia saraca.

  1. Populatia e saraca pentru ca foarte multi nu stiu sa faca ceva. Cand au ramas someri dupa 90 nimeni nu s-a ocupat de recalificarea lor. Apoi, paradoxal, aproape toti au „facut” o facultate. Gem benzinariile de absolventi de Drept. Prin nu stiu ce modalitate idioata a gandirii romanesti e o rusine sa faci o scoala profesionala. In curand ni se va strica o garnitura la baie si nu vom uita toti, buimaci, la ea.

   1. Numai ca asta nu e capitalism, oricum ai privi lucrurile. Aici e tot schepsisul. Pur si simplu, nu e capitalism, ci o forma mai noua… as numi-o mai degraba altfel. Nu i se potriveste nici unul dintre „ism”-ele clasice. Prin urmare, criticarea capitalismului, privit din Romania, este, din start, o renuntare la obiectivism.

   2. Pai, dupa cum bine stii, nu am avut privilegiul de a trai in capitalismul occidental, ci in capitalismul mioritic, astfel incat critica mea, ce nu se vrea a fi una obiectiva, vizeaza situatia de aici. Nici nu ne intereseaza daca sistemul capitalist functioneaza sau nu aiurea in lume. Constatam ca nu functioneaza aici. Dar daca dai un Google ai sa vezi o groaza de miscari socialiste (sau, cel putin asa se revendica) care activeaza inclusiv in marile tari capitaliste.

   1. Persisti… nu e capitalism! Critici o stare de fapt pe care o definesti gresit. E ca si cum ai fi somer si te-ai plange de faptul ca o ai un job prost. Faptul ca ai ajuns sa crezi ca „somajul” de numeste „job” nu inseamna ca asa este. Permitandu-ti sa perpetuezi aceasta confuzie (explicabila, sunt de acord, atunci cand vine vb de „capitalismul” autohton), risti sa dezvolti o fobie fata de „munca” in general – asta ca sa raman in zona simbolica. Si asta numai din cauza definitiei tulburi a somajului. Dupa cum „saracia” si „bunastarea” nu au nici o valenta sinonimica, nici capitalismul nu are decat vagi asemanari cu societatea dezvoltata in Romania dupa ’90. Prin urmare, nu poti spune ca aici nu functioneaza capitalismul, cata vreme nu avem capitalism, ci altceva. Vom afla daca functioneaza cand (si daca) vom avea vreodata capitalism, nu o chestie asemanatoare. Chestia vag asemanatoare capitalismului nu functioneaza, sunt de acord. Loganul nu e Mercedes (acest cuvant te doare, stiu), dar, numai pt ca seamana oarecum, nu poti afirma ca Mercedesul e o masina de 2 lei, pt ca Loganul e de cacat. Pot scrie „cacat” la comentariile de la blogul tau?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s