Scurte consideraţii despre ieromonahul Serafim Rose

Am ridicat mănuşa aruncată de Gina într-un comentariu la golănia aia de articol împotriva lui Amfilohie Brânză şi am citit lucrarea “Cauza revoluţiei din epoca modernă. Nihilismul” de ieromonahul Serafim Rose. Am citit-o cu entuziasmul celui ce se pregăteşte să ia o pastilă de eritromicină. Cu toate astea însă, trebuie să vă spun că ieromonahul Serafim Rose este, în sensul bun al cuvântului, ceea este Lică Sămădăul: tot porcar, dar din cei cu bumbi de argint. Ceea ce pare la prima vedere o comparaţie nefericită, dacă nu maliţioasă, ascunde convingerea mea că autorul “Cauzei revoluţiei…” este unul dintre acei călugări sui generis cu un discurs calm, erudit care îi conferă legitimitate şi autenticitate ortodoxă. Avem şi noi unul, se numeşte Rafail Noica.

Serfim Rose arată, de fapt, în acele rânduri cum filosofia hegelienilor de stânga (n.b – nicio legătură cu “stânga” în sens politic) au influenţat politica secolului XX şi arată cu degetul înspre nihilism ca principală cauză a de-spiritualizării omului modern. Acum, ce să spun, aşa e şi e foarte bine. Faptul că filosofia lui Nietzsche a influenţat doctrina naţional-socialiştilor ( “Antichristul” începe prin cuvintele “suntem cu desăvârşire nordici”), scrierile lui Karl Marx au stat la baza doctrinei comuniste, iar individualismul anarhist al lui Max Stirner e principala forţă care aprinde acum cocktailuri Molotov în Grecia e un dat al istoriei. Eu unul nu găsesc nimic greşit în asta, iar efectele acestor scrieri – concretizate în două conflagraţii mondiale – nu dovedesc nimic altceva decât că demersul filosofic nu poate fi implementat ca program politic. În esenţă, Serafim Rose spune că toţi ăia enumeraţi mai sus sunt nişte nihilişti care caută adevărul acolo unde nu se află şi de aia nu-l găsesc. Unde-i adevărul? – În spiritualitatea ortodoxă, evident! Nu te poţi contrazice cu Serafim Rose pentru că el deja a găsit adevărul, într-o biserică rusă din Statele Unite şi nu i-l poţi lua nici cu poliţia. Poţi cel mult să remarci că autorul aduce argumente şi chiar încearcă să demonteze unele afirmaţii făcute, bunăoară, de Nietzsche. Dar o face după ce l-a citit pe Nietzsche, pe Stirner, pe Bakunin sau pe Marx şi nu o face cu ochii ieşiţi din orbite ca Amfilohie Brânză când predică despre cip-uri, nici flegmatic ca Petre Ţuţea. Mai mult, i-a şi înţeles. Tot ce scrie despre cei enumeraţi e adevărat. Dar nu e filosofie. Şi nici nu explică de ce Dumnezeu a creat o lume a cărei limită observabilă e la 14 miliarde de ani lumină cu omul în centrul ei.

Reclame

8 gânduri despre &8222;Scurte consideraţii despre ieromonahul Serafim Rose&8221;

    1. @Elle : e treaba lui unde si-o baga. eu nu am nimic cu homosexualii. ma enerveaza, ce-i drept, uneori, cand devin ostentativi. ..ca oricare alta minoritate daca stai sa te gandesti.

  1. „Toate confesiunile au o spiritualitate, dar numai Ortodoxia are adevărata spiritualitate. Toate celelalte poate că au o părticică din ceea ce este bun dar sunt şi unele care au o părticică ce este de la cel rău, cum ar fi charismaticii. Am întâlnit şi eu mulţi charismatici şi, în general, sunt oameni care nu ştiu ce fac, deoarece o parte din ei vorbesc în limbi, dar nu prin Duhul Sfânt, ci printr-un alt duh. Deşi vor să facă binele, nu îl fac, pentru că sunt colaboratori cu duhurile rele. Totuşi, aceste spiritualităţi diverse, atunci când întâlnesc adevărata spiritualitate, se spulberă. Este la fel ca atunci când un pahar de apă se loveşte de o piatră. Când duhul felurimii limbilor sau al diferitelor practici se întâlneşte cu duhul ortodox, „se topeşte ca ceara la faţa focului”. (John Lincoln Downie: un american devenit ORTODOX)

    http://mihailandrei.wordpress.com/2011/07/11/john-lincoln-downie-un-american-devenit-ortodox/

  2. Buier ! Vreau sa iti multumesc ca ai citit cartea . Iar comentariul tau este destul de coerent si surprinzator de pozitiv…tinand cont de pozitia ta vehementa anti ortodoxa . Iti multumesc si daca ai timp si palacere iti mai pot trimite cateva link-uri in sensul acesta de ce nu tot cu lucrari a le lui Serafim Rose sau a unor calugari atoniti . multumesc

  3. Buier !! uite un dialog foarte interesant de acelasi Serafim Rose http://www.sfaturiortodoxe.ro/varsta_pamantului_carbon_14_biologic_evolutie_stiintific_creationism_cronologie.htm si asta http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/perspectiva_ortodoxa.htm as fi vrut sa iti gasesc ” Jurnalul fericirii ” a lui Steinhard dar nu am avut rabadarea necesara sa o gugalesc asa ca daca esti interesat si imi vei da o adresa sau..post box….ceva am sa o trimit sa o citesti . merci si astept iarasi cu nerabadare cometariile tale visavis de acel dialog dintre S.R. si studentii respectivi

  4. Stiam ca a fost yoghin apoi s-a convertit la ortodoxia rusa,dar a fost membru in ROCOR,biserica rusa din exil in SUA.Am citit si eu vrajelile lui,porcarii tipic ortodoxe,care declara ca tot ce e ortodox e bun,iar restul e rau si de la diavol.Daca era si homosexual cu atat mai mult,astia sunt oameni bolnavi.Oricum toti oamenii religiosi sufera de boli psihice,religia in sine e o boala psihica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s