666 de cuvinte pentru cei care au picat Bac-ul

Vei constata, poate, cu surprindere , că ești ceea ce ai fost programat să fii. Că nimic din ceea ce crezi tu că te definește ca om nu îți aparține. Că tu însuți nu îți aparții, că ești o proprietate. A Statului, a Bisericii, a Companiei. Toată viața nu faci altceva decât să te muți dintr-o cutiuță în alta. Imediat ce te naști te bagă într-o cutiuță, într-una dintre nenumăratele cutiuțe dint-un salon. Da, sunt și alții asemeni ție, tot în cutiuțe. Crești în altă cutiuță: acum ți se spun povești care mai de care mai fantasmagorice. Cu zâne, cu prinți, cu Moș Crăciun, cu Iisus Hristos. Te iau de la simplu, iar apoi te prostesc cu ceva din ce în ce mai complex. Ți se bagă în cap, cu recurență, ideea că binele învinge răul întotdeauna.

Mai apoi înveți într-o cutiuță. Ei bine, aici se schimbă lucrurile puțin. În unele sisteme ești singur în cutiuță, în altele ai un coleg, pentru variațiune. Asta e etapa în care înveți în cutiuța ta. O etapă care va dura mult timp, ani de zile. Ce înveți? Lucruri pe care nu vrei să le înveți: pentru că nu îți plac, pentru că nu îți folosesc. Și ai dreptate, nu îți vor folosi niciodată, căci nu de asta ești obligat să înveți. Realitatea este că înveți că nu faci ce vrei tu. Doar ești într-o cutiuță și ar fi bine să stai acolo. Ei au creat un sistem care funcționează, după cum bine vezi și tu, de ani, secole, milenii. Dar funcționează datorită ție, prin tine, cu tine – în cel mai restrâns sens cu putință. Tu ești materia primă a acestui sistem, iar el te folosește cu o eficiență greu de imaginat: îți mănâncă totul, de la vise până la chestiuni concrete – cum ar fi carnea. De zeci de mii de ani omul învață – altfel n-ar fi evoluat până la acest stadiu – dar a învățat să se perfecționeze. Tu, în cutiuța ta, înveți din cărțile lor cum să te perfecționezi pentru ei, pentru lumea lor, pentru sistemul lor. Aruncă-le. Citește cărți scrise de oameni. Vei constata că, în mod paradoxal, o carte despe o lucrare a lui Kant e mai complicată decât lucrarea pe care ar trebui să o explice. Să îți mai spun o treabă. De la cine înveți? De la matematicieni, de la fizicieni, de la biologi? Nu. De la profesori de matematică, profesori de fizică, profesori de biologie. Ei nu au excelat niciodată în domeniile lor și, pe principiul „dacă nu știi să faci ceva cu adevărat, du-te și învață-i pe alții”, ei s-au făcut profesori de… Ei sunt mai buni sau mai răi, unii sunt mai sclifosiți, alții sunt de-a dreptul dobitoci, dar așa stau lucrurile. Tu nu poți să schimbi nimic. De fapt, ăsta este alt lucru pe care trebuie să ți-l însușești la acest nivel. În toată această etapă ești atent monitorizat, ești notat, ești sancționat sau remunerat după cât de bună sau de proastă e prestația ta. Aici înveți ce trebuie. Nu ce vrei, nu ce te interesează, nu ce îți place, ci exact ce trebuie.

Mai târziu lucrezi într-o cutiuță. Ești pregătit pentru asta, în acest punct ți se pare deja normal să lucrezi în cutiuța ta. Acum nu mai ai profesori, ai șefi și ăștia sunt cam ca primii, tot așa, unii buni, alții răi, unii sclifosiți, alții de-a dreptul dobitoci. Colegii – la fel. Așa cum nu ai învățat pentru tine, acum nu lucrezi pentru tine. Nu, pentru că ce rămâne după ce îți ia statul, îți iau băncile – alea la care te-ai împrumutat pe 30 de ani pentru cutiuța în care locuiești. Existența ta, devenirea ta, se compune din ansamblul ăsta de cutiuțe, asemeni păpușilor Matrioșka, a căror șir continuă până când te vor muta definitiv, într-o cutiuță făcută pe dimensiunile tale.

Tot ce trebuie să știi este că în realitate nimic nu trebuie, totul este facultativ. Așa că dă-le-n pula mea de cutiuțe și de Bac și de sistem

Reclame

11 gânduri despre &8222;666 de cuvinte pentru cei care au picat Bac-ul&8221;

 1. „Să îți mai spun o treabă. De la cine înveți? De la matematicieni, de la fizicieni, de la biologi? Nu. De la profesori de matematică, profesori de fizică, profesori de biologie. Ei nu au excelat niciodată în domeniile lor și, pe principiul „dacă nu știi să faci ceva cu adevărat, du-te și învață-i pe alții”, ei s-au făcut profesori de… ”

  Esti mic, coaie.

  1. poate esti tu profesor, coaie, din ala facut iar nu nascut. cu 5 la titularizare. ia hai sa vorbim si de titularizare, nu doar de bac. acolo care a fost rata promovabilitatii?

 2. Acum ceva vreme ti-as fi dat dreptate. Insa inre timp am invatat ca in scoala nu inveti informatie ci inveti sa inveti. Si asta conteaza. Mai ales daca ajungi la nivelul in care inveti sa gandesti in afara cutiutei. Nu suntem toti la fel. Unii se simt mai bine inauntru decat in afara.

  A! de fapt voiam sa zic ca din aia care au picat 1% sunt rebeli. Restul prosti. Parerea mea.

 3. Mey asta, cine face designul pentru masini – vreun creativ de-asta care n-o invatat sau vreun inginer care-o supt matematica pana s-o plictisit?

  Newsflash, lumea moderna e construita pe inginerie. Sa vezi ce misto o sa fie cand s-or apuca pe bune toti sa spuna ca „nu trebuie sa stim nimic” si tu o sa ne povestesti chestii dintr-o pestera incalzita cu foc real. Ca doar de unde electricitate, calculatoare, apa calda si blocuri daca nimeni nu stie cum sa le construiasca? Iar daca cineva totusi se apuca si construieste ghici cat o sa ceara pe produsul final?

 4. @imbecilii care au inteles din articol ca autorul sugereaza ca „a invata” este o prostie (imi pare rau, dar mi-am uitat manusile in barul pe care tocmai l-am baut): sistemul de invatamant, si nu doar cel din Romania, nu are ca scop principal predarea stiintelor care duc la formarea de profesionisti (ingineri, arhitecti, doctori, etc.), ci integrarea individului in societate. In practica educatia scolastica ne invata sa stam la o coada interminabila pentru paine fara sa ne revoltam, sa ne supunem autoritatii oricat de absurd pare. In scoala invatam si ce ar trebui sa ne placa(munca si muzica bisericeasca), ce ar trebui sa vrem (casa, masina, nevasta si copii), iar toate astea in scopul de a ne transforma in ceea ce vor ei – bravi muncitori ai patriei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s