Moastele lui Petre Tutea, expuse la Mitropolie de 1 Decembrie

Moastele lui Petre Tutea vor fi scoase din altarul Bisericii din satul Boteni, judetul Arges, pentru a fi expuse la Biserica de pe Dealul Mitropoliei pe data de 1 Decembrie cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane, citat de Agentia de presa Basilica.

“ (…) Moastele marelui ganditor roman vor fi expuse credinciosilor ortodocsi incepand cu ziua de vineri, 30 noiembrie, orele 06:00, pana duminica, 2 decembrie, orele 20:00 la Biserica ce poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Incepand cu data de 3 decembrie racla cu moastele lui Petre Tutea va porni intr-un perelinaj in tara si va poposi cu precadere in municipiile, orasele si comunele care au inregistrat un procent scazut de promovabilitate la sesiunea de Bacalaureat 2012”, se arata in comunicatul Patriarhiei.

Intrebat de publicatia online Azil Virtual daca nu cumva acest demers insolit ii va irita pe unii credinciosi, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a declarat ca expunerea spre adoratie a moastelor lui Petre Tutea are o semnificatie profunda. “Dupa cum stiti, Petre Tutea spunea mereu ca el e roman de meserie, astfel incat Preafericitul Patriarh Teoctist a decis ca Ziua Nationala a Romaniei este cel mai bun prilej de a-i cinsti memoria acestui mare ganditor si a-l reda poporului pentru care nu gasea destule cuvinte duioase cand isi amintea ca a facut 13 ani in puscariile comuniste”, a precizat oficialul Patriarhiei.

Surse din Patriarhie au declarat pentru Azil Virtual că moastele lui Petre Tutea sunt pastrate in altarul bisericii din Boteni, ctitorita la sfarsitul secolului al XIX-lea, inca din 2008, cand, cu ocazia exhumarii lor in vederea inmormantarii in respectivul loc de veci a unui reprezentant al autoritatilor locale s-a constatat ca mana stanga cu degetul aratator ridicat al filosofului roman este neputreda si frumos-mirositoare. Cercetatorii Patriarhiei au stabilit in unanimitate ca relicvele se inscriu in prevederile art. VIII din Uricul Calugarului Manase:

“ВИИИ. Иар цâнд веи гаси ом непутред си-и усор ца о пана си мироасе фрумос таре, си-и фоарте весел ла фата си фаце минуни, ацелеа сунт сфинте моасте, цум а фост си цу Сфâнтул Иоан Хозевитул ла Иерусалим, царе л-ау гасит дупа 20 де ани, ну нумаи непутред, дар а фацут си минуни”

Presa locala a relatat mai multe cazuri in care moastele lui Petre Tutea au facut minuni de fiecare data cand au fost expuse spre adoratie credinciosilor cu ocazia sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel, dar si a zilelor-orasului. “Vin puhoaie de scolari in preajma tezelor, iar in sesiune sfanta biserica e neincapatoare pentru studentii care se muncesc sa treaca examenele si moastele sfantului Tutea pre toti ii lumineaza intru intelepciune si har”, explica preotul paroh al bisericii din Boteni.

Recent, reprezentantii Miscarii Legionare au chemat in judecata Patriarhia Romana intr-un dosar civil avand ca obiect ordonanta presedintiala prin care cer sa le fie restituite moastele lui Petre Tutea, motivand ca aceste relicve au pentru ei aceeasi semnificatie pe care o are mana capitanului Jean Danjou pentru luptatorii din Legiunea Straina Franceza.

Reclame

8 gânduri despre &8222;Moastele lui Petre Tutea, expuse la Mitropolie de 1 Decembrie&8221;

  1. Buer tata, spre cinstire NU spre „adoratie”. apropo am visat c-ai murit (Doamne feri de vise d-astea 🙂 si tocmai ma pregateam sa-ti aprind o lumanare intru pomenire(la capela).

  2. asta e o gluma?
    tzutea avea niste pareri despre dumnezeu cam stupide, si pt ca era renumit si-a facut reclama bisericii…iata ca biserica se foloseste de el ca sa-si influenteze oile
    mai face si minuni :))))

  3. Si ce semnifica mana lui Danjou pentru legionari? Iti spun eu: repetitii interminabile de defilare in ploaie sau vant. In concluzie, ei ar prefera ca mana acestuia sa fie expusa la un alt muzeu decat cel al Legiunii Franceze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s