Extinctia hominizilor religiosi

Mi-e din ce in ce mai clar ca ateismul va fi, la scara evolutiei omului, un punct-cheie la fel de important ca descoperirea focului, acum cateva sute de mii de ani, sau dezvoltarea limbajului, care a dus la evolutia homo sapiens si extinctia oamenilor de neanderthal. In comparatie cu acele momente, emanciparea omului fata de zei a inceput recent, acum 2.500 de ani, este inca in progres si va face diferenta intre doua specii care acum coexista,relativ pasnic, precum cele amintite mai sus – fiintele umane si hominizii religiosi.

Totul a inceput cu filosofia unui grec care credea ca principiul lumii este, culmea, focul (a se citi Logos, ratiune). Este vorba despre Heraclit a carui teorie a contrariilor si a schimbarii perpetue o vom regasi, mai tarziu, in dialectica lui Hegel.

Pana atunci, filosofia mai face un pas catre ateism prin Xenofon, care isi da seama ca oamenii au creat zeii si nu invers: „Omul isi inchipuie Divinitatea dupa chipul si asemanarea sa, iar daca boii, caii, leii ar avea maini si ar putea picta, atunci caii ar picta zei care ar fi asemenea cailor, iar boii ar picta zei asemenea boilor”. Desi atat Heraclit cat si Xenofon proiecteaza ontologic o Fiinta, un Unul, nu este vorba despre o entitate careia te rogi, de vreun Dumnezeu, ci mai degraba de un principiu, de o lege universala, de ecuatia aia care cuprinde toate legile Universului pe care incearca astia acum sa o gaseasca.

Dupa cei doi vine  Socrate a carui indemnuri au o buna etica pentru cercetare („stiu ca nu stiu nimic”) si nu fac decat sa sublinieze potentialul imens al fiintei umane („cunoaste-te pe tine insuti”). Ca tot vorbeam de ecuatii, l-am uitat pe Pitagora (las sistematizarea pe seama discipolilor). Pitagora vedea peste tot numere, ca esenta a tuturor lucrurilor: apei ii corespunde un numar, focului – la fel, si asa mai departe, pana intr-acolo incat exista numere-idei si un numar ideal. Prima parte avea sa le placa filosofilor greci atomisti, iar a doua, cu numerele-idei, pare ca i-a placut lui Platon. Ati vazut vreodata un atom? Nu, si sunt sigur ca nici Leucip n-a vazut vreodata unul, desi a intuit existenta atomilor. De la el stim ca nimic nu se intampla in afara ratiunii, iar microcosmosul si macrocosmosul functioneaza dupa aceleasi legi. Bine, ca si el si discipolul sau, Democrit, au dat-o de gard sustinand ca si gandurile sunt formate din atomi, iar sufletul are atomii focului, asta e alta poveste.

Un sistem filosofic trebuie sa fie coerent, iar in incercarea de a fi consecvent mai spui si tampenii. Insumate intr-un volum, cele mai mari prostii spuse de marii ganditori si cele mai penibile situatii in care s-au pus ar face deliciul publicului de acum. Bunaoara, Thales a cazut intr-o groapa in timp ce urmarea stelele, moment in care o slujnica l-a intrebat cum vrea el sa stie ce-i in cer, cand nu vede nici ce-i in fata lui. Povestea in sine e paradigmatica pentru orice demers filosofic: nu cunoastem numele slujnicei care a facut pragmatica observatie, il stim insa pe al lui Thales.

In lumea antica, materialismul isi gaseste ce mai inalta expresie in filosofia lui Epicur, ultimul dintre greci care au incercat sa ii elibereze pe oameni de teama in fata zeilor si a mortii. Hedonistul Epicur a fost ultimul om din acea perioada care si-a dat seama ca spiritul e o emanatie a materiei, nu invers, iar odata cu materia dispare si spiritul.

Apoi s-a stins lumina. Apar religiile monoteiste, iar in edificiile lor nu a mai fost loc pentru filosofie. In Islam, Avicenna sau Averroes au mai avut o licarire din ceea ce a fost cea mai inalta expresie a gandirii umane in Antichitate. In Crestinism, mima demersul filosofic un Toma d’Aquino sau un Anselm din Canterbury, dar o faceau invers decat filosofii greci: asta e Adevarul (a se citi Dumnezeu, dogma religioasa), ce dovezi putem gasi sa il sustina. Si au tinut-o asa 1000 de ani. O mie de ani in care gandirea filosofica, cu toate implicatiile si provocarile ei pentru stiinta,  a fost zero. Arata asa:



Pana la momentul 1: Leonardo da Vinci, Giordano Bruno, Nicolaus Copernic. Au urmat Galilei, Kepler, Newton, insa adevarata Renastere are loc in secolul XIX odata cu filosofii neohegelieni despre care am scris in unul dintre primele articole de pe acest blog: Satyrii lui Nietzsche – Max Stirner si Ludwig Feuerbach. E secolul lui Darwin, caruia i-a precedat cel al stiintei, in care am ajuns pe Luna sau care ti-a pus pe birou laptop-ul de pe care citesti acum randurile astea. Totul intr-o suta de ani. Gandste-te acum unde am fi fost intr-o mie de ani.

 

 

 

Reclame

4 gânduri despre &8222;Extinctia hominizilor religiosi&8221;

 1. Unde am fi fost frate ? Chiar m-ai facut curios ! Ai o viziune sau te intrebi asa… sec ? Ca daca e doar o intrebare retorica nu esti primu’ dar daca ai o viziune ai putea fi cineva …. Astept raspunsul tau.

  1. Unde am fi fost?In mod clar am fi fost intr-o lume in care nu se pupa morti si se crucifica tot felul de dementi cretini!
   Oricum,asta e ceva prea optimist,stai linistit,javrele astea spurcate ce se auto-declara cre(s)tini nu vor dispare,dovada e istoria de mii de ani in care s-au impuit ca iepurii si au parazitat societatea normala mai ceva ca tigancile alea cu zece plozi.De aia sustineti voi natalitatea,sa va perpetuati rasa de cretini dementi,ca nu sunteti destui,majoritatea din Moldova,locul banditilor si a tarfelor sataniste.De aia si tiganii sustin natalitatea,sa se inmulteasca rasa de draci,care sa paraziteze statul in continuare,din banii ateilor,bineinteles.In timp ce satanele astea se inmultesc,restul populatiei scade,afectata de saracie,boli,mizerie.Cre(s)tinii astia ordinari au vile si masini cu popalaii lor imbuibati care nici nu platesc taxe,dar primesc bani de la buget si terenuri,exact ca si tiganii aia care se dau saraci,dar au palate de sute de mii de euro,la care nu platesc taxe,dar primesc ajutoare sociale,tot de la atei,evident.Si cum nu era de ajuns,te mai si ataca sa te omoare sau sa-si bata joc de tine.
   Faza cea mai tare e ca si popii ca si tiganii,sunt stat in stat.In afara de latura financiara,mai e si cea judecatoreasca,popii au consistoriu,iar tiganii au stabor,unde isi dau ei legi si se judeca peste capul statului.
   Ideea este ca vremea Judecatii se apropie,asa ca fugiti in fundul pamantului,cu zeii si pastele mamii voastre,ca de razbunarea Domnului nu veti scapa,satanisti mizerabili ce sunteti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s