Un studiu leagă fundamentalismul religios de traumele cerebrale

Prefrontal1

Că oamenii religioși sunt handicapați cultural am mai scris aici și mi-am atras multă muie. Deși atunci foloseam această noțiune mai mult au mai puțin ca pe o figură de stil, un studiu recent arată, în cuvinte puține, că religiozitatea are la bază ceva patogen și că habotnicii sunt pocniți la tărtăcuță, ad litteram.

Mai exact, oamenii de știință au descoperit că anumite leziuni pe creier îi pot face pe oameni să adere la fundamentalismul religios. Studiul a fost realizat pe 119  veterani ai Războiului din Vietnam: cei care aveau leziuni la nivelul cortexului prefrontal dorsolateral erau cei mai puțin dispuși să accepte idei noi și cei mai mai fervenți practicanți ai religiei.

Dar ce este cortexul prefrontal dorsolateral? Un google scurt și afli, bunăoară, că este regiunea lobului frontal care este afectată de schizofrenie. În mod normal, regiunea respectivă este responsabilă cu planificarea, are rol determinant flexibilitatea cognitivă și în gândirea deductivă – exact capitolele la care oamenii religioși stau cel mai prost. Ei cred că altcineva – o ființă metafizică – a planificat deja Totul, inclusiv viața lor, resping ideile noi care – așa cum e și firesc – intră în contradicție totală cu dogma lor, iar de gândire deductivă nici nu mai vorbesc în cazul unor oameni care își explică fiecare aspect al existenței cu „așa a vrut Dumezeu”.

Adică un individ care aude voci și relaționează cu prieteni sau dușmani imaginari poate fi diagnosticat cu schizofrenie, însă câteva miliarde care fac, în esență, cam același lucruri (n.r. – ascultă chemarea lui Dumnezeu, cred că sunt ispitiți de Diavol, etc.) trebuie considerați normali la cap!

Evident, articolul despre studiul se încheie cu un rând dictat de corectitudinea politică potrivit căruia religia nu e o urmare a unei traume pe creier sau că leziunile cerebrale nu duc la fundamentalism religios. Articolul conchide că studiul arată doar cum „lezarea unei anumite părți a creierului ar putea face ca unor persoane să le fie mai dificil a-și reconsidera credința religioasă în prezența unor noi dovezi”.

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Un studiu leagă fundamentalismul religios de traumele cerebrale&8221;

  1. so..cateva miliarde sunt dusi cupluta pe aratura (desi nu au suferit leziuni la bostan) iar cateva zeci de milioane (sesizezi diferenta ?) sint persoane normale (desi unele probabil au suferit leziuni cerebrale)..holy shit !! de aia nu prea am incredere in „studiile”astea pseudo stiintifice..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s